Bağışıklığı Kuvvetlendirecek 10 ÖNERİ



Mevsim geçişlerinde çocuklar çok sık hastalanıyor. Virüsler salgın halinde çoğalırken biz anneler de doğal olarak çocuklarımızın bağışıklıklarını güçlendirme telaşı içine düşüyoruz. Multivitamin şuruplar ve bağışıklığı güçlendirici bitkisel ilaçların yanı sıra, dengeli beslenmelerine ve uyku düzenlerine de özen göstermemiz gerektiğini hatırlatıyorum. İşte dikkat etmemiz gerekenler ve öneriler listesi:


1.     Sebze ve meyve tüketimini arttırın. Mevsime uygun meyve ve sebze tüketmeye ve özellikle de vücut direncini arttıran, c vitamini yönünden zengin meyve ve sebzelere ağırlık verin (portakal, kivi, kırmızı lahana, yeşil ve kırmızı biber...)

2.   Omega 3’ün bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır. Balık, ceviz, semizotu, fındık ve ıspanakta bol miktarda bulunur. Gerekirse şurup veya tablet desteği alın.

3.    Bol miktarda su içmesini sağlayın.

4.     Demir ve çinko da bağışıklık sistemini güçlendiren minerallerdendir. Demir en fazla koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve kırmızı ette bulunur. Tahıllar, badem ve balık da çinko yönünden zengin besinler arasındadır.

5.   Fazla kilo çocuğunuzun bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Hareketlilik ve spor bağışıklığın kuvvetlenmesini sağlar.

6.    Uyku düzenine dikkat edin. Gereğinden az uyuyan çocuklarda vücut direnci zayıflar. İdeal uyku saatleri:
0-12 ay: 14 -15 saat
1-36 ay: 12-14 saat
3-6 yaş: 11-13 saat
ilkokul çağındaki çocuk: 10-11 saat

7.   Aşırı hijyen bağışıklık sistemi için zararlıdır. Mikroplarla karşılaşmayan çocuğun vücudunun buna karşı bağışıklık geliştirmesi mümkün değildir! Aşırı hijyen ortamlarda bulunmak çocuğun alerji potansiyelinin de artmasına sebep olabilir.

8.     Yoğurt tüketimini arttırın. Özellikle ev yapımı yoğurt yemelerine özen gösterin.

9.   Doktor kontrolünde olmadan ilaç, özellikle de antibiyotik kullanmayın.

10.  Bitkisel reçete: ¼ çay kaşığı toz zencefili bir miktar balla (1 tatlı kaşığı) karıştırarak çocuğunuza verebilirsiniz.