Dondurma sanıldığı kadar masum değil! Peki ama nasıl yenmeli işte cevaplar...
Yaz ayları yaklaşırken, havalar ısınıyor.
Hepimizin çok sevdiği dondurma, günlük hayatın içerisindeki "en kolay
serinleme aracı" olma özelliğine yeniden kavuşuyor. Alerji Uzmanı Prof.
Dr. Yonca Tabak, bu gıdanın özellikle alerjik çocuklar tarafından daha dikkatli
tüketilmesi gerektiğini belirtirken ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.
Alerjik çocukların sağlıklı çocuklara göre
daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalanıp, bu rahatsızlığı daha zor
atlattıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, sıcak havalarda serinlemek
için tüketilen dondurmanın özellikle boğaz enfeksiyonlarına daha çok yatkınlık
sağladığının altını çiziyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak, üst solunum yolu
enfeksiyonu ile mücadelede bağışıklık sistemi hücrelerinin savunma
mekanizmasını oluşturduğunu, savunma hücrelerinin ise damar yolu ve kanla
boğaza ulaştığını belirtiyor. Tabak,“Damarları büzüştüren soğuk, aynı şekilde
boğaza da etki ediyor. Bunun sonucunda boğazda kan damarları büzüşüyor ve
savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Eğer virüslerin neden
olduğu herhangi birenfeksiyon hali mevcutsa ve üzerine de dondurma yenmişse,
bunun üstesinden gelmek vücut için oldukça zor hale geliyor. Çünkü büzüşen
damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokularda yeterince bulunamıyor.”
açıklamasında bulunuyor.
Dondurma Nasıl Yenmeli?
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı
Prof. Dr Yonca Tabak, bu mevsimde çocukların dondurmayı ağızda tutarak ve
eriterek yemelerinin hastalıkların önüne geçmede en etkili yol olacağını
belirtiyor. Yoğun alerji yaşayan ve çok sık hasta olan bir çocuğun okul ve
enfeksiyon dönemi bitmeden dondurma yememesini öneriyor.
Sütlü Değil, Meyveli Dondurmayı Tercih Edin
Alerjik astımı olan çocukların % 80’in de
reflü görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yaşayan
çocuklarda fark edilmeyen gizli süt hassasiyetinin olabileceğine dikkat
çekiyor. Tabak, süt hassasiyetinin
gerek alerjik mekanizmalarda gerekse gıda intoleransı mekanizmalarında sorun
yaratabileceğini belirterek, bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana
değil, meyveliden yana kullanılması gerektiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; çok masum bir sütlü yaz tatlısı olarak görülen dondurmanın
alerjik çocuklar tarafından bilinçli tüketilmesi gerektiğini belirterek, her
alerjik çocuğun kendi içinde özel olduğunu ve kendine özgü beslenmesinin esas
alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekliyor.